Ted van Erkel


Wie ben je?
Ik ben Ted van Erkel, 24 jaar oud. Op dit moment bestaat mijn level uit twee dingen, namelijk dansen en taalwetenschap. Ik ben namelijk een masterstudent taalwetenschap (ik heb bijna mijn studie afgerond) en daarnaast geef ik dus dansles en doe ik aan wedstrijddansen.

Welke ervaring heb je?
Eind 2013 ben ik begonnen met wedstrijddansen, toen dansen nog alleen mijn hobby was. Dit is daarna eigenlijk een uit de hand gelopen hobby geworden, tot we op een gegeven moment 6 keer per week op de dansvloer stonden. Daarnaast ging ik ook langzaam maar zeker hier en daar lesjes geven. In eerste instantie alleen een lesje overnemen, maar later ook privélessen (zoals bruidsdansen) en nieuwe wedstrijddansers. Op dit moment begeleid ik voornamelijk wedstrijddansers en bruidskoppels en geef ik techniekles.

Waarom dans je?
Voordat ik danste, deed ik al veel aan muziek (piano spelen en zang). Daarna heb ik verschillende dansstijlen geprobeerd, waaronder ballet, hiphop en tapdance. Ik vond zelf stijldansen toch wel heel anders dan die stijlen en vond het altijd bijzonder dat ik op zoveel soorten muziek kon dansen terwijl je met een partner samen de muziek invult.

Hoe ben je bij Jessica terecht gekomen?
Ik ben begonnen bij een andere dansschool. Nadat ik daar een jaar had gedanst, stopte mijn partner met dansen en was er niemand met wie ik kon dansen. Toen ben ik verder gaan zoeken en kwam ik bij Jessica terecht, waar toevallig ook iemand op zoek was naar een partner, namelijk Daphne. Zo zijn wij samen gaan dansen.

Wat is je favoriete herinnering aan het dansen?
Ik heb niet echt één favoriete herinnering aan het dansen. Wedstrijddansen op zichzelf blijf ik sowieso een bijzonder iets vinden; sporten terwijl je jezelf mooi maakt, met alle toeters en bellen die erbij horen (jurken/rokkostuum, make-up, en overal en nergens swarovski steentjes). Een heel mooi moment vond ik wel toen Daphne en ik vorig jaar in de finale kwamen van het NK 10-dans (de allround discipline). Daar zijn wij 6e geworden. Maar daarnaast zijn mijn favoriete herinnering eigenlijk meer de trainingen waarbij we veel dingen kunnen verbeteren of wanneer alles opeens een heel stuk beter voelt en eruit ziet.

Welke dansstijlen doe je?
Op dit moment doe ik alle 10 de ballroom dansen (Standaard én Latin dus). In het wedstrijdcircuit zijn er niet veel koppels die nog alle 10 de dansen doen, de meeste koppels kiezen voor een van de twee disciplines. Er zijn dus ook aparte wedstrijden, waarbij we alleen tegen 10-dansers dansen. Daarnaast maken Daphne en ik ook veel shows. Hierbij combineren we de stijldansen met showelementen, zoals liften, om een dans met een verhaal te maken.

Waarom dans je de stijl die je danst?
Ik vind dat Standaard en Latin veel overlappende elementen hebben. Als je iets leert over de houding of het gebruik van je lichaam voor de Standaard dansen, dan kun je hier vaak ook een gedeelte van gebruiken voor Latin. Het vult elkaar dus goed aan. Daarnaast is het ook leuk om 10 verschillende dansen te hebben, omdat je zo op meer verschillende manieren jezelf kunt uiten.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Het is het leukste om je leerlingen vooruit te zien gaan in het dansen. Het is vooral leuk om te zien als je leerlingen een complex onderwerp gaan snappen binnen het dansen, of als mijn uitleg een probleem oplost waar dat koppel al een tijd mee zit.images/Dansfoto ted.jpg